2007-10-09

Quickutz

Quickutz refereras även till som QK. Eller kuken i vissa kretsar. Jo, jag skojar inte.
Det är en stansmaskin helt enkelt för att stansa ut små roliga figurer eller bokstäver i papper.

Se även diecuts

Foama

Foama är när man sätter små tunna klistermärken av skumgummi på sina dies till Quickutz (kanske andra maskiner också... vet inte)
Varför skumgummi? Jo, för annars så fastnar det utstansade i den stackars dien och det blir inte alls bra.

Se även Quickutz och Diecuts

Thickers

Thickers är klistermärken i chipboard eller skumgummi eller kanske filt. Finns i en hel hög färger och fonter. Jätteroliga och jag är inte alls beroende av dem. Nej då. Det är en myt.

Här har jag använt thickers till rubriken.

Zig writer

Väldigt viktig del i mitt scrappande.
Dessa pennor är syrafria och helt fantastiskt bra *tycker*

Ett måste helt enkelt. Börja med svart och kanske lite brunt... det kommer du långt på.
Finns i flera utföranden också. De jag använder mest heter Zig Writer alltså, men finns även som Journal & Title och som Calligraphy.
Jag har självklart flera av varje.

Xyron

Xyron är nog ett märke egentligen, men de flesta referar till denna lilla limapparat som X-et.
Det är helt enkelt en liten manick som man stoppar in sina dekorationer i och vips så kommer de ut på andra sidan med en massa klistrigt lim på ena sidan. Bara att fästa på sitt projekt.
Personligen tycker jag det blir lite för kladdigt med den här och limmet fäster inget vidare heller... oj. Dålig reklam för X-et. Har du bättre erfarenheter får du genast skriva en kommentar!

Craft Robo

Se Robban

Wishblade

Se Robban

Silhouette

Se Robban

Robban

Robban är min bästa vän. Han kan skära ut saker åt mig i papper. Snirkliga figurer och fina rubriker.
Han heter egentligen herr Craft Robo, men jag får kalla honom för Robban.
Han har ett par kusiner också. Silhouette och Wishblade heter de.
De gör precis samma saker som han gör, fast de har lite andra program bara. :)

Robban funkar ungefär som en gammal plotterskrivare om ni minns... fast istället för bläck så har han en liten kniv. Vass som sjutton är han.

Såna här grejer kan man skära ut med robban. Fjärilarna och doodlarna alltså.

Syrafritt

Vad är egentligen syrafritt? Jo, det är ju såhär med foton att de förstörs av syra helt enkelt. Om du förvarar dina foton på fel sätt kommer de se ut som mina foton från barndomen. Dvs helt förstörda. Röda och fula. Gula och bleknade.
Men idag är vi så himla intelligenta att vi har tagit fram en massa scrapmaterial som är syrafritt så det inte ska förstöra våra fina album.

Är man en wild-n-crazy-scrappare så struntar man i det här. Det gör jag ibland. För ibland är det inte bevarandet av vackra kort som är poängen utan helt enkelt skapandet som är viktigt. Då spelar det kanske ingen roll om det är lite syrahaltiga saker med på min LO.

Se bara här. Den här gjorde jag till en utmaning där man skulle använda 5 olika saker ifrån köket. Jättekul hade jag!

Rubons

Rubons. Gnuggisar. Du hade säkert såna när du var liten. Om du inte är för gammal och bara hade en docka gjord av en träbit med hyvelspån till hår.
Vi som inte är så gamla hade i alla fall gnuggisar när vi var små och nu får vi äntligen leka med dem igen. YAY!

Cybercrop

En cybercrop är när alla galna pysseltanter (jag är inkluderad i denna skara) sätter sig ner vid sina datorer, får en massa utmaningar i valfritt forum/shop och sen pysslar en hel helg eller dag och oftast kan man vinna en massa spännande saker.
Crop i sig är helt enkelt en pysselträff. Så en cybercrop är alltså en pysselträff på nätet.

Stickles

Stickles är egentligen bara vanligt gammalt hederligt glitterlim. Finns i en uppsjö olika färger.
Vissa överdoserar på detta medan andra använder det i sparsamma mängder.
Jag nämner inga namn. :D

Swatch

En Swatch är oftast en massa små pappersbitar i olika färger med namnen på de olika pappersbitarna på baksidan. Förstår du?
Nähä... jo, när man ska shoppa på nätet är det ofta svårt att färgmatcha exakt med det man vill ha eftersom inställningar på skärmen kan göra att det inte blir riktigt som man tänkt sig när pappren sen väl landar i brevlådan.
Då har man denna lilla fiffiga grej. Färgmatchar mot den och beställer sen det papper man vill ha i valfri webshop.

Såhär kan en swatch se ut.

Doodling

Doodling är sånt där telefonklotter som vi alla brukar pyssla med. I scrapvärlden har det nog mer blivit synonymt med små fina snirklar och vackra mönster än "jag älskar Kalle" skrivet femtielva gånger på ett block i de tidiga tonåren.

Doodling ligger mig väldigt varmt om hjärtat och här kommer därför en liten LO som visar lite av min doodling.



Kan man inte doodla själv kan man alltid köpa doodlingstämplar. Jag rekommenderar såklart dessa från design by Peterlina

Primablommor

Prima är egentligen ett varumärke men det har nog blivit lite synonymt med blommor i papp överhuvudtaget.
Detta är nog mångas favoritdekoration...

Jag använder inte så mycket primablommor längre, men visst... det har funnits tider....

Journaling

Journaling är själva storyn. Det du skriver på din LO.
Jag säger [djörnaling] men många säger [shornaling]. Så du vet att vi pratar om samma sak här...

EZ-mount

EZ-mount är ett sort skumgummi med en sida som är extremt klistrig och en sida som är häftand på vissa underlag.
Detta skumgummi använder man till att fästa gummistmplar med. Man klipper ut sin lilla gummibit med stämpelmotivet och klistrar fast på sitt EZ-mount och sen fäster man på ett akrylblock.

Gummistämplar

Jag är ingen gummistämplare och jag är helt säker på att min lilla förklaring är allt annat än vad gummistämplarproffsen skulle kalla bra. Men här kommer den i alla fall.

Det är helt enkelt en stämpel i gummi. Denna kan vara monterad eller omonterad. En monterad stämpel sitter oftast fast på en träkloss och tar således ganska mycket utrymme. En omonterad stämpel kommer som enbart en liten gummibit. Denna gummibit sätter du själv fast på en bit EZ-mount som sedan fäster på ett akrylblock. Om och om igen. När fästförmågan minskar så diskar man bara av sin stämpel i lite varmt vatten och diskmedel så blir den kladdig och bra igen.

SJälv har jag tre eller fyra gummistämplar. Det finns folk som har tre eller fyra..... TUSEN gummistämplar. Säkert de som har 30000 också... men jag tänker inte låtsas om dem. ;)

Gluedots

Gluedots är små fantastiska saker som man kan fästa det mesta med. Det är små limpluttar med en fantastisk fästförmåga. Finns i många olika storlekar.
Lite slime-kvalitet på liksom...
För nybörjaren är det hetaste tipset att INTE försöka ta bort din gluedot från rullen och sätta på din dekoration utan istället helt enkelt föra din dekoration till rullen och trycka fast den i väl vald gluedot och SEN sätta fast på din skapelse. En gluedot på fingret är ingen bra idé... den brukar rulla ihop sig till en liten oformlig snorkråka och fastna överallt utom just på ditt projekt.

Glitter

Ja, det behövs väl egentligen ingen speciell presentation av glitter? Vet du inte vad glitter är så ska du nog inte börja pyssla. :D

Ghostshapes

Ghostshapes eller Ghostletters är genomskinliga figurer/bokstäver i plast helt enkelt.

Se rubriken här:

Gloo

Gloo är ett lim som när det torkar är helt genomskinligt. Det luktar lite starkt, men funkar kanon. Perfekt till genomskinliga dekorationer som ghostshapes eller overlays.

Foamstamps

Foamstamps är stämplar gjorda i ett lite hårdare skumgummi.
Perfekta att stämpla rubriker eller små fina dekorationer på LOs. Används oftast med akrylfärg eller fluid chalk.

Embossing

Embossing kan göras på olika sätt.

Antingen embossar man ett stämpelmotiv. Då har man ett speciellt pulver som man häller på sitt nystämplade motiv. Sen värmer man pulvret med en speciell embossingfön (eller gör som jag... håller över brödrosten en stund) och då smälter pulvret ihop och bildar som upphöjda konturer efter stämpelmotivet. Kan ge en rätt ball effekt. Tar lite övning att få snyggt *tycker*

ELLER så torrembossar man. Då har man en liten embossingpinne och vänder sitt papper uppochner och jag tror det finns mallar man kan använda. Sen trycker man sitt mönster med den lilla embossingpennan bakpå pappret och på framsidan blir det sen upphöjt. Tror ett lite mjukare underlag är att föredra här.

ELLER så har man speciella dies till sin stansmaskin som embossar en figur eller papper åt en. Sk Goosebumpz till Quickutz.

Har du koll på mer tekniker? Skriv en kommentar!

Eylets

Eyelets är öljetter helt enkelt... svårare än så är det inte.

Diecuts

Diecuts är saker i papper utstansat med valfri utstansningsmaskin. Det finns flera olika. Quickutz, Cricut, Bosskut, Cuttlebug och säkert flera till som jag inte kommer på här.
En die är en liten metallplatta med ett upphöjt mönster med vassa kanter som när man lägger den tillsammans med en pappersbit i stansapparaten så skär den ut.

Clearstamps

Clearstamps är stämplar i ett genomskinligt mjukt material som gör att de är kanon att stämpla med på layouter då man ser precis var man sätter sitt motiv. Själva stämpeln fäster på ett akrylblock som ju också är genomskinligt. Efter användandet är det bara att ta bort stämpeln från akrylblocket och tvätta rent med stämpelrengöring.

De allra finaste clearstampsen säljs såklart hos design by Peterlina ;)

Paper Piecing

Paper Piecing, eller PP, är när man bygger en figur av olika små pappersdelar.
Man brukar kunna hitta mallar på nätet att använda. En kanonduktig PP:are i Sverige är Badanka

Chalk

Chalk betyder ju krita och är som tavelkrita fast i något mjukare form. Kommer ofta i små lådor som ser ut som ögonskugga (säkert något barn som provat nånstans) och används för att färga in tex PP-figurer

Se även Fluid Chalk

Chipboard

Chipboard är som kartongbitar. Ofta till bokstäver eller figurer typ stjärnor och sånt.
Finns även chipboardbitar som man kan skära ut sina egna figurer i.

Band

Inte så mycket att orda om kanske... band som man köper i tygaffären kan man också ha på sina layouter och kort nämligen. Eller så köper du dem i en scrapaffär. Eller rotar bland mormors gamla sygrejer. Eller klipper av från en gammal tröja. Eller eller eller.

RAK

RAK står för RAndom Act of Kindness.
Det är ett fenomen inom scrapvärlden där man helt enkelt skickar lite fina saker till nån som man tror kan uppskatta dem.
Det är ju så att det som är mitt skräp är någon annans skatt.

2007-10-07

Distress

När JAG pratar om att jag distressat något så har jag målat med färger. Dvs distressfärger. De är som akvarellfärger men lite enklare att få färgstarka eftersom man inte måste blanda med vatten (men det gör man ju för att få dem svagare).
Distressa kan också vara att behandla något så att det ser lite åldrat eller härjat ut. Köra lite med sandpapper och så...

Distressfärgerna kommer i små pipettflaskor och är egentligen till för att fylla på stämpeldynor med.

2007-10-06

Fotofix

Fotofix är scrapparen absoluta förbrukningsvara nummer ett. Det är små klisterlappar som man fäster sina foton med. Dessa finns i alla möjliga olika märken och vissa är sämre än andra så att säga.
Själv använder jag en dispenser så att jag slipper alla små statiska baksideslappar som fastnar överallt. Smaksak.

Overlays

Overlays är egentligen overheadplast med text eller mönster på som man använder på sin LO. Finns ibland som ramar att sätta på foton eller med skrivrutor för journaling. Rolig dekoration med vissa fastsättningsproblem... lim syns igenom. Detta löser man kreativt genom att häfta fast med häftklamrar eller kanske sätta dit med brads.

Fluid Chalk

Fluid Chalk är små stämpeldynor med en mer kritaliknande färg än vanliga stämpeldynor.
Används till att färga in (chalka) kanter på papper och kort.

Dabbers

Eller duttmuppar som vissa kallar dem.
Det är små smarta flaskor för akrylfärg med en liten skumgummitopp på så man slipper geggandet med penslar och grejer. Oerhört smart uppfinning må jag säga.

Cardstock

Cardstock är ett lite styvare, oftast enfärgat papper, som man ofta använder som grund för sin layout eller kort.

Se även Bazzill och Prism

Bazzill

Rätt uttal är väl egentligen Bässil men jag tycker det är roligare att säga bacill... så det gör jag.
Jaha, ni vill veta vad det är också.
Det är ett varumärke helt enkelt. Främst tillverkar väl Bazzill cardstock, men även blommor och brads och sånt.
Ja, ett varumärke helt enkelt, men om du hör någon säga att de använt bazzill så menar de att de använt cardstock.

Se även Cardstock.

Bookplates

Bookplates är små metalldekorationer. Finns i alla möjliga storlekar och former. Se även labelholders.

LO

LO betyder LayOut helt enkelt. Svårare än så är det inte. Vad är då en layout? Jo, det är den där sidan som vi klistrar fast foton och annat jox på och stoppar in i våra album. Själva scrapsidan helt enkelt.

Bling

Små glittriga saker i olika utföranden för att "blinga" till layouter eller kort.

Brads

Brads eller jungfruben eller påsnitar eller slynor (jag måste ha med detta här annar så kommer Carina att slå mig) Till dekoration på LO eller kort.

Akrylblock

Ett litet plastblock i olika storlekar att fästa omonterade stämplar på.

Akrylfärger

Ja, det är ungefär precis vad det låter som. Dvs, färger som man kan måla med. Täckande och bra dessutom.

Se även dabbers